Review 1
Het voorprogramma werd verzorgd door Zop Hopop. Deze ietwat geschift overkomende kerel stond alleen op het podium met gitaar en drums. Hij bespeelde deze tegelijkertijd, wat volgens ons toch zeer moeilijk moest zijn. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes (gitaar die uitviel), was dit toch een redelijk goede opwarmer voor het grote werk: Sophia.
En groots was het. Bloedstollend gewoon. Robin sprak, blijkbaar zoals bij elk concert in BelgiŽ z'n verbazing uit over het aantal opgekomen toeschouwers. Het publiek hing aan z'n lippen, die de overweldigende songs van de CD zongen, maar nog soberder, nog doordringender . Een prachtig 'So slow' en 'Another friend' bleven geruime tijd nazinderen. De nieuwe songs lagen in dezelfde lijn als die op 'Fixed water', ze werden dan ook telkens terecht op luid applaus onthaald, wat zelden gebeurt bij een groep die nog niet gekende songs op een concert speelt. Dit zegt dan ook veel over de kwaliteit van deze songs.
De laatste song vooraleer de groepsleden het podium verlieten 'Going to the river' was een prachtige climax voor dit intieme concert. Een song die iedereen in de zaal deed terugdenken aan The God Machine. Een song die stond als een muur, met een stevige bas als fundering. Robin ramde zo hard op z'n akoestische gitaar dat er een snaar moest aan geloven.
Het dolenthousiaste publiek kon zonder veel problemen een bisronde verkrijgen. Robin kwam alleen het podium terug op met als excuus dat er geen songs meer overgebleven waren om met de hele groep te spelen. Uit het publiek werd er geroepen om songs van The God Machine. Robin deed deze vraag gewoon van de hand met "I don't remember them". Hij leek hierover niet erg opgetogen. Het kwam erop neer dat Sophia NU was en The God Machine VROEGER. Robin speelde nog drie songs helemaal alleen, wel op de gitaar van een van de andere groepsleden, maar dit kon niets afdoen aan de pracht die NU weerklonk.
De playlist verschilde maar weinig van die in de Nijdrop.
Tom, Purity-list


Review 2
Yesterday evening it was also fireworks in the Botanique, it was almost the same playlist as at jh Nijdrop, but at times the sound was a little better as in the Nijdrop. At the end of the concert Robin broke a string, so he had to play the last three songs with an electric guitar, and he was indeed a little bit pissed off when someone asked to play 'home' (he threatened to leave the stage).
Dieter, Purity-list


Setlist
Directionless
So slow
Are you happy now
Another friend
Woman
I donít think Iíll ever change
When youíre sad
I canít believe the things I canít believe
The river song
Is it any wonder
Death of a salesman
Photos by Caroline WerbrouckSophia - Feb. 08 '97: Botanique, Brussels (B)