Sophia - Mar. 20 04: Vega, Copenhagen (DK), with Martin Ryum

Review
selvhøjtidlighedens mester
Han mener det sgu alvorligt, den altid velfriserede amerikanske Robin Proper-Shephard, der gennem tre album har gjort det som den dystre musiks mere poppede sangskriver i en-mands projektet Sophia.

Nej, det har på ingen måde nogensinde været for sjov eller til ligegyldig underholdning, at Proper-Sheppard stiller sig på scenen og udstiller et følsesliv med tab efter tab. "Listen or piss off", har hans attitude altid været overfor publikum.

Således også lørdag aften i Vega kunne han ikke lægge bånd på en snigende irritation over den del af publikum, der har mere behov for at blive hørt end Proper-Sheppard selv. Men hvor hans irritationer tidligere har ført til pinagtige skænderier og bortvisning af bestemte personer blandt publikum, så var han denne aften så behersket, at han blot valgte at håne udvalgte personer med en selvudleverende ironi.

Sophia er et yderst seriøst projekt, der med stille og snigende sange om svigtende kærlighed og dårlige karaktertræk i Proper-Sheppards selvbeskrivende tekster fortæller alvorlige historier, der gør ondt. Heldigvis er Sophia også meget smukke og stemningsfulde melodier, der trods de noget ensformige kompositioner som regel virker medrivende på publikum. Desværre valgte Sophia i Vega at bruge første del af aftenen på en række sange, der alle byggede sig op omkring den samme skabelon som gjorde REM's 'Everybody Hurts' til en klassiker.

Det er naturligvis flot, men også meget forudsigeligt, når den akustiske guitar lægger an til endnu en sang, der selvsagt vil ende med et band, der langsomt arbejder sig frem til en stor smerte inden sangen er omme.

Vi måtte således vente til slutningen, før Sophia blev udadvendt overfor publikum. De to nye sange 'Oh My Love' og den hjerteskærende 'I Left You' åbnede op for Proper-Sheppards nærvær, for til sidst at blive rigtig til stede i den eksplosive klassiker 'The River'.

Skulle du efter disse ord være i tvivl om hvor alvorligt Proper-Sheppard vitterligt mener det, så nyd til sidst disse linier fra sangen 'Bastards': "So many bastards, so many swines, but most are just afraid of being alone in the dark / And me, I just hope I'm not alone when I die".

Godnat og sov godt Sophia, må natten bringe dig fred i sindet!
Michael Ulfus Kjærgaard, Soundvenue.com


Pics from www.runejohansen.dk

Pic by Rune Johansen

Pic by Rune Johansen

Pic by Rune Johansen

Pic by Rune Johansen

Pic by Rune Johansen

Pic by Rune Johansen

Pic by Rune Johansen

Pic by Rune Johansen

Pic by Rune Johansen