Sophia - Nov. 06 04: Södra Teatern, Stockholm (S) (+ string quartet) with The Album Leaf

Review
Skäms inte för svulstigheter
Ett band i mängden har hittat sin grej
Ett popband med gråblå personlighet klär upp sig. De kallar in en stråksektion med uppdrag att stå för en massa vackert. I de misslyckade fallen blir det som att strö parmesanost på friterad fisk. I bandet Sophias fall går det så här, stråkarna blir mindre av en valhänt använt accessoar för varje album. De spelade in sin senaste skiva, "People are like seasons", med samma stråkkvartett som nu följer med på turnén. Och det är som om de här sångerna inte skulle existera utan hela storbandets medverkan. Det mest överraskande är att de är så samspelta, på något märkligt vis.
Med "People are like seasons" blev Sophia lite mindre av den deppige mannens insomningspillerband. Deras bästa egenskap är oviljan att skämmas för välartat melodramatiska melodier om mammors död och Cat Powers sammanbrott. Och det som teoretiskt sett borde bli fläskigt och hemskt på scen blir kraftfullt med ett slags värdighet. Antagligen handlar det om att frontfiguren Robin Proper-Sheppard kommer ut med de svulstiga smakideal han har innerst inne. Ett band i mängden hittade sin grej - och blev lite större i den där mängden.
Multibegåvade Jimmy LaValle, för tillfället under namnet Album Leaf, håller frenetiskt på att leta efter sin grej som den mest spretiga new age-konsument. Senast var han hos Sigur Rós på Island och skådade ljuset.
Antagligen kommer han rätt snart se tillbaka på årets alltför stela försök med symfonipostrock och uttjatade backdropbilder av suddiga tåg och löv och inse att just det här experimentet inte var den slutgiltiga sinnesutvidgande meditationsövningen.
Malena Rydell, www.dn.se

Set list
Intro: Airports
Wind In Your Sail
Fool
Swept Back
If Only
Desert Song No.2
Every Day
Oh My Love
Holidays Are Nice
I Left You
Bad Man
The River
---------------------------
So Slow
Ship In The Sand
The Sea