Sophia - Aug. 17 '07: Pukkelpop festival, Kiewit (BE)Set list
Technology Won't Save Us
Lost (She Believed In Angels)
Birds
Where Are You Know
Oh My Love
The Desert Song no. 2
Twilight At The Hotel Moskow
Easy (If You Want Me)
Bastards
The Sea
Directionless

Band
Vocals + acoustic guitar: Robin Proper-Sheppard
Drums: Jeff Townsin
Double bass: Philip Lethen
Guitar: Malcolm Middleton
Keyboards: Stevie Jones
Additional vocals: Melanie De Biasio
Trumpet: Andrew Blick
String quartet and woodwind section: directed by Calina de la Mare

Stage line up
Dinosaur Jr
Sophia
Flip Kowlier
Badly Drawn Boy
The View
The Rifles
Biffy Clyro
Art Brut
Nosfell
Review 1
Is minder dan toch meer?
Al wekenlang konden we op sophiamusic.net lezen hoe speciaal het enige zomeroptreden van Sophia wel zou worden. Het moet gezegd, qua podiumbezetting liet het collectief rond de uit California afkomstige Robin Proper-Sheppard dit weekend enkel I'm From Barcelona achter zich. Wij telden naast zeven blazers en strijkers de gebruikelijke toetsenist, drummer en (contra)bassist. Sporadisch ook nog een trompetist en zangeresje. En natuurlijk de man zelf (met lange lokken!) en - last but not least - ex-Arab Strap gitarist Malcolm Middleton. Kortom, een Collectief met grote C waarmee je alle kanten uit kan.
We zeggen het niet graag - wij houden namelijk zielsveel van Sophia - maar het duurde toch een aantal nummers voor het ons duidelijk werd waar het met deze unieke show naartoe moest. Waar de klassiek geschoolde strijkers en blazers het mogelijk maakten om de titeltrack van Technology Won't Save Us live te brengen, hadden we Lost liever in de iets hardere albumversie gehoord. Ook de duetten met een Brussels zangeresje leken spannender aangekondigd dan ze uiteindelijk waren. Tijdens Where Are You Now hoorden we haar nauwelijks, maar tijdens Oh My Love bood ze naar het einde toe toch een mooie meerwaarde. Terwijl Desert Song N°2 - met over een kabel struikelende Proper-Sheppard - als vanouds onsterfelijk klonk, vloeiden het filmische Twilight at the Hotel Moscow en het van Orbital toetsjes voorziene Easy (van de tour-cd Collections: One) als flinterdunne instrumentals langs ons heen. Meteen begrepen we ook waarom Robin Proper-Sheppard vroeg in het optreden met ons deelde dat hij voor het eerst sinds De Nachten (januari 2001) een slapeloze nacht had nét voor een optreden. Dit was inderdaad een gewaagde onderneming. Toch siert het hem dat hij het aandurft om zijn nummers in een volledig nieuwe garderobe te hijsen. Voor ons hoefde de extra laag honing misschien niet, maar toch was dit alweer een beklijvende passage van Sophia. Wegens tijdsdruk sneuvelde Razorblades van de setlist, maar met Bastards, een bloedmooi The Sea en het ultiem autobiografische Directionless - over het achterlaten van z'n dochtertje in de vroege Sophia dagen - kreeg de Marquee toch nog een indrukwekkend slottrio.
Jaren geleden zagen we Proper-Sheppard in z'n eentje de Gentse Kinky Star de zevende hemel inspelen, vanavond hoorden we een voltallig engelenkoor het niet per se beter doen. Kwatongen zullen ons nu misprijzen, maar eigenlijk willen we alleen maar zeggen dat de man en z'n breekbare songs volstaan om een mooi muziekmoment neer te zetten.
Christophe Demunter, GoForMusic.be, 17.08.2007

Review 2
Inégal!
C'est l'histoire d'un concert dont on ressort frustré! Car tout avait bien commencé, mais tout s'est terminé dans un ennui profond. Entamée sur un registre pop-rock, la prestation de Sophia a ensuite sombré dans de l'expérimentation planante à n'en pas finir... au point de décourager les fans les plus assidus qui patientaient depuis un moment aux premiers rangs. Robin Proper-Sheppard reste une incontestable pointure musicale, là n'est pas la question.
Mais quand le génie se perd dans ses propres brumes, il en ressort un concert arty plus qu'artistique, expérimental plus que transcendental. Perdu seul sur les cîmes de l'avant-garde, Shepperd a oublié qu'un public de festival souhaitait avant tout une musique un minimum entraînante, au contraire de celui qui vient pour un concert unique en salle et est prêt, voire demandeur, de sortir plus des sentiers battus. Le bilan donne donc un concert en demi teinte et deux parties: cinq titres magnifiques et une autre moitié qui a sombré dans la recherche et le sous-développement.
FVDC, GoForMusic.be, 17.08.2007

Review 3
Robin Proper-Sheppard van Sophia had véél volk uitgenodigd voor een speciale, akoestische set: blazers, vier strijkers, singer-songwriter Malcolm Middleton op piano en een staande bassist. Dat leverde erg mooie momenten op, maar we misten wel wat fond: na zijn uitstekende elektrische shows eerder dit jaar, willen we gewoon zijn pinnige gitaarwerk horen.
Inge Schelstraete + Kristof Hoefkens + Sasha van der Speeten, De Standaard, 18.08.2007

Review 4
Schoonheid brengen in een geur van braadworsten, berenlullen en tandoori chicken wraps: Sophia, de Britse indieband rond gekwelde ziel Robin Proper-Sheppard (lees het even depressieve als hilarische Humo-interview van een paar maanden geleden er maar op na) probeerde het, en slaagde maar met moeite.
Het optreden: Sure, Sophia's set was intiem, fijngevoelig en, kom, doorleefd, maar wat zelfs een batterij violen, een trompet, een dwarsfluit, een fagot en nog minstens vijftien andere volkomen onhippe toeterinstrumenten niet konden verhullen, is dat een behoorlijk deel van Sophia's songs eigenlijk gewoon saai is. Of lag het misschien aan onze legendarisch korte attention span dat we bij vlagen begonnen weg te dromen over verre stranden, blauwe luchten en -vreemd genoeg - Jeannine Leduc? We think not. Niettemin: de schaarse rockmomenten (nu ja) waren meer dan aardig. Meer van dat in de toekomst!
Hoogtepunt: '(Some men are) Bastards': mooi én herkenbaar.
Quote: 'Ik heb besloten er toch maar geen akoestisch concert van te maken. Als jullie een akoestisch concert willen, moeten jullie maar naar Juliette & The Licks gaan'. Plus minstens vijftien lofbetuigingen aan het adres van Brussels, Ghent, Brussels, Brussels, De Nachten en Brussels, die culmineerden in een duet met een ravissante Brusselse (yep!), wiens ongetwijfeld fenomenale stemgeluid helaas te fragiel was om door het menselijk oor te worden waargenomen. Dommage!
3/5
NJ, Humo, 17.08.2007

Review 5
Zanger Robin Proper-Sheppard heeft een speciale band met België en andersom. Speciaal voor deze show komt hij met een symfonieorkest met veel strijkers. Precies zoals hij dat een paar jaar geleden tijdens het festival De Nachten in Antwerpen deed, waarvan later een live-cd verscheen. Dit prachtige optreden voor een gedisciplineerd stil publiek vol liefhebbers toont aan hoe enorm breed het aanbod op dit festival kan zijn. Terwijl er vanuit de verte technobeats en het geluid van hardcoregitaren komen overwaaien, zet dit buitensporig melancholieke talent in de Marquee de klok even stil en brengt hij het publiek even tot bezinning. Een prestatie van formaat.
OOR, 18.08.2007

Review 6
In een goed volgelopen Marquee staat Robin Proper Sheppard inmiddels zijn gitaar te stemmen. Al weken van tevoren kondigde de voormalige The God Machine-frontman een wel heel speciale Sophia-show aan voor Pukkelpop. Strijkers, blazers, trompettisten en gastmuzikanten moesten voor magie zorgen en deden dat ook. Eindelijk krijgen we de liveversie van Technologie Won’t Save Us, bombast uit het gelijknamige album uit 2006 te horen. Sheppard geeft aan dat hij de nacht voordien niet heeft geslapen omwille van de zenuwen voor deze show, verder verklaart hij enkel in België al ‘speciale’ shows te hebben gespeeld (wij denken terug aan de live-cd opgenomen tijdens de Nachten, zes jaar geleden) wat zijn status als publiekslieveling uiteraard alleen maar ten goede komt. Hoogtepunten uit de set vinden we terug in het wondermooie Where Are You Now en een adembenemende versie van hitsingle Oh My Love, beiden voor de gelegenheid in akoestische duetvorm gebracht. Zeker noemenswaardig zijn ook het ijzingwekkende The Sea en bloedstollende hekkensluiter Directionless. Conclusie: bijzonder mooie show, maar veel te kort. Het liefst zien wij Sophia dit herhalen, maar dan in een donkere club waar absoluut geen tijdsdruk is en Sheppard ongestoord twee uur lang kan spelen.
PVG + KV, DaMusic.be, 23.08.2007

Review 7
De passage van Sophia daarna is beladen met hoge verwachtingen. Frontman Robin Robin Proper-Sheppard had immers ruim voor Pukkelpop al laten weten dat hij iets uitzonderlijk zou doen op het festival. Op het podium stonden alvast -- naast Proper-Sheppard zelf -- zeven blazers en strijkers, een toetsenist, een drummer en een bassist. Ook ex-Arab Strap gitarist Malcolm Middleton en een onbeduidende frêle Brussels zangeres deden mee aan het unieke -- hadden we dat al vermeld? -- concert.
Tijdens de outro van opener “Technology Won't Save Us” overspoelt het collectief nog de aangewaaide dreunen van de Boiler Room, maar nog maar eens doorkruisen randgeluiden te vaak het optreden van Sophia. Leuk idee, zo'n intiem unicum, maar volgende keer echt toch eens beter nadenken over de locatie. Proper-Sheppard had geen oog dicht gedaan voor het uitzonderlijke evenement, maar wij laten onze slaap niet voor slappe versies van “Where Are You Now?” of “Oh My Love”. Prima setlist nochtans, maar volgende keer toch wat minder exclusief, graag.
jp, jvdb en pf, Goddeau.com, 22.08.2007

Review 8
Beaucoup de musiciens (cordes et cuivres) autour d'un Robin Propper-Shepard très loquace (et chevelu) qui fait quasiment des sketches entre les chansons. Genre "on va faire une chanson rock. Je sais, ça ne devait être qu'acoustique. Mais si vous voulez de l'acoustique, il faut aller voir Juliette Lewis and the licks" avant d'enchaîner avec un titre... acoustique.
Pure FM blog, 17.08.2007

Review 9
Well…I was waiting so long to see this unique concert and it passed so fast…
Only one hour for a Sophia gig is a medieval torture.
Anyway…
No words would be intense enough to explain and describe the planet where Robin and all his musicians took us…
Short but so wonderful.
And before the set, The Cure were around…
“Friday, I’m in love…”
So appropriate…
Also a great surprise : Malcolm Middelton was there, playing guitar!
During the installation, Robin was on stage, looking very concentrated, he told us during the set that he was very nervous and couldn’t sleep the night before.
The set began with TWSU and it was the start of an avalanche of emotions, following by “Lost”, very intense, sensitive.
Robin was in great form, he talked a lot with us and explain how “Oh my love” should be a duet in a first version : the occasion to give us a present : a mysterious and charismatic women from Brussel, Melanie De Biasio. She sang with him twice and it was very special, surprising, and magic.
We had a moving “Where are you now”, “Twilight at the Hotel Moskow” wich was great, the beautiful “Birds” that almost made me cry and a fantastic version of “Bastards”, I was completely hypnotized…
The masterpieces like “Desert song no.2” and “The Sea” left me groggy.
And “Easy” was very intense, Robin seems so possessed when he sings, he’s very impressive and moving.
The beautiful “Directionless” rang the end of the gig (bloody hour), a very emotionnal moment, Robin says why this song is still very important for him.
An incredible, amazing concert, with smiling musicians and a very funny, talking and touching Robin.
Belgium loves you so much! And you give us the same in return with moment like this one.
Thank you Robin and thank you to the Sophia Collective for lighting stars in our heart…
Can’t wait for the next!
Astrid Baudine, 19.08.2007

Review 10
strijkorkest, rustige deprimuziek, een pracht zanger, een niet gerepteerde show (enig uniek concert)
Robin Proper speelt alternatief mijn hart dood met het duozang van "Oh My Love" had blijkbaar niet gesoundcheckt toen de zangeres onverstaanbaar meezong strompelde ze met pijnlijk gezicht en monitor oortje al na 2 zinnen weg. Robin proper Sheppard viel tijdens the sea over een versterker en daarna met de dood in zijn ogen zong hij zelf nog beter...na deze show was de sfeer zwaarmoedig, en had ik zoiets van: Sophia is bloedmooi.
Spinyopaat, spinyopaat.blogspot.com, 21.08.2007

Review 11
Robin Proper-Sheppard had voor de gelegenheid een strijkkwartet en een blazerssectie meegenomen. Het gevaar van een optreden dat verzuipt in een zee van bombast ligt daarmee op de loer, maar gelukkig werden de extra instrumenten slechts ingezet wanneer zij echt iets hadden toe te voegen. En dan kun je wel denken dat je een man van 26 bent die stevig in het leven staat, als Robin Proper-Sheppard zijn ingetogen nummers op zo’n overtuigende wijze op je loslaat sta je daar gewoon te janken als een klein kind. Met Sonic Youth mijn hoogtepunt van Pukkelpop 2007.
Frank, darkmatter.hyves.nl, 20.08.2007

Review 12
Maar ondertussen werd het hoog tijd om af te zakken naar de Marquee, waar een flinke brok emotie stond te wachten. Enkele jaren geleden slaagde Sophia er op Pukkelpop in om me tot tranen toe te bewegen. Zou de band rond voormalig God Machine-voorman Robin Proper-Sheppard hier opnieuw in slagen ? Alle ingrediënten waren ervoor aanwezig. De prachtige songs (zoals The sea, The desert song, Twilight at the Hotel Moscow) en de unieke setting : voor de gelegenheid had Proper-Sheppard zich omringd met een strijkerskwartet en een blazerssectie. Tevens mocht de Brusselse jazz-zangeres Melanie De Biasio enkele nummers vocaal bijspringen. Proper-Sheppard heeft blijkbaar een speciale band met België. Na het overlijden van God Machine-compaan Jimmy Fernandez begon hij immers met een schone lei in Brussel. Er valt nog steeds zeer weinig te lachen tijdens een optreden van Sophia. Maar het is zo verdomde mooi. En dan te denken dat zonder het plotse overlijden van Jimmy Fernandez deze prachtige muziek wellicht nooit het licht zou hebben gezien.
Peter Prong, peterprong.bogspot.com, 20.08.2007


Photos by Studio BrusselPhotos by Thomas Dhanens, GoForMusic.bePhotos by PureFM


Photos by Gie Knaeps


Photos by Joris Bulckens (jokko.be)

Photo by Koen Bauters


Photos by Astrid Baudine
Photos by Nathalie Derhé
Photos by Frank