Sophia (Robin solo) - May 02 '10: 4AD, Diksmuide (BE)

Set list
Heartache
If Only
Ship In The Sand
Something
Where Are You Now
Are You Happy Now
Another Friend
The Death Of Salesman
I Left You
Within Without
If A Change Is Gonna Come
Oh My Love
Obvious
Holidays Are Nice
Last Night I Had A Dream
Lost
Bastards (aborted)
Directionless
-------------------
So Slow
Swept Back
Another Trauma


Review 1
Het was zondagavond en dan bereidt een mens zich na een drukke werkweek al eens voor op een portie oorverdovende zoetheid en tomeloze weemoed. De 4AD had Robin Proper-Sheppard uitgenodigd in het kader van zijn “At Home With Sophia”-tour en deze passage bleek uiteindelijk vooral een intieme massage voor de jarenlange fan.
“Het meest opwindende aan deze tour is te weten dat ik een persoonlijke impact kan hebben op iemands avond door voor hem of haar één specifiek nummer te brengen.”
Met deze woorden keek Proper-Sheppard tegen zijn soloproject aan. Tijdens dit solo-optreden grasduinde hij immers samen met de fans in zijn totale oeuvre en pikte er op impulsieve wijze het ene na het andere nummer uit. De verzoekjes van de tien rijen fans had hij wel op een papiertje gekrabbeld, maar het was vooral het moment dat bepaalde wat de volgende song zou worden. De 4AD had bovendien gezorgd voor een intieme en rustige setting waarin zijn eenzame huilen nog beter zou resoneren.
Proper-Sheppard is immers zo’n artiest die tussen de nummers heel opgewekt en luchtig over het podium dartelt, maar bij iedere noot zijn mondhoeken laat zakken en verweesd verdwaalt in de herinneringen die de klanken bij hem oproepen. Bij Lost en Bastards hoorden verhalen over zijn moeder, Directionless deed hem terugdenken aan de tragische gevoelens rond de geboorte van zijn dochter, met So Slow en Another Friend doolde hij rond in vriendschappelijke memoires en in Something en Obvious uit de meest recente plaat zaten de amoureuze treurnissen van het moment.
De fans werden verwend met enkele uitstekende soloversies van onder meer I Left You, The Death of A Salesman en het minutenlang uitgesponnen If Only. Proper-Sheppard sloeg klagerig om zich heen, stond gekromd rond zijn onversterkte gitaar de grond te zalven en beëindigde vele songs met een ietwat verdroten zuchten om het vergane verleden.
Misschien was deze avond vooral bestemd voor het kransje intimi die Sophia al lang volgen en zullen toevallige aanwezigen het concert aanvoelen als een huilerig en eentonig weeklagen. Die mensen nodigen we van harte uit het artistieke oeuvre van de man eens te doorbladeren op een eenzame dinsdagavond en dan opnieuw te oordelen tijdens een volgende passage. Niet dat het Proper-Sheppard een zorg is. Hij zoekt de grote massa’s niet op en nestelt zich tussen mensen die met hem willen medevoelen, medeleven en medelijden. Als trouwe vrienden. Goedenacht.
Mattias Devriendt, damusic.be, 05/05/2010

Review 2
Gisterenavond was er in de 4ad een langverwacht (en uitverkocht) optreden van Sophia. Het was niet de eerste keer dat ik naar een optreden van hen ging, maar dit beloofde iets speciaals te worden. Robin Proper-Sheppard (frontman en songschrijver van Sophia) kwam helemaal alleen. Met enkel zijn stem en zijn gitaar zou hij proberen de volledige (zittende) zaal te overweldigen met zijn muziek. Maar zou dit wel genoeg zijn. De cd’s van Sophia zitten volgepakt met violen en andere strijkers. Zou dit niet een beetje te leeg klinken?
Neen. Leeg klonk het zeker niet. Integendeel. Het werd een prachtige, meeslepende, gevoelige avond. De songs kwamen volledig tot zijn recht in deze minimale setting. Zonder alle tierlantijntjes kon je horen wat deze man zo speciaal maakt. Prachtige gitaarstukjes en teksten die hele verhalen vertellen. Bijna alle goeie nummers werden gebracht. Enkel The River wou hij niet spelen, omdat dit niet mogelijk is in deze bezetten. Maar voor het overige werd iedereen getrakteerd op wat hij wou. De verzoekjes die mensen voor het optreden via zijn forum werden ingediend, werden gespeeld. Een greep uit het aanbod: The Sea, Swept back, Lost, I left you, If a change is gonna come,… En niet alleen zijn nummer beroerden. Ook zijn bindteksten waren interessant en volledig in de man zijn eigen stijl.
Dit was voor mij een heel geslaagde avond. Prachtige muziek, gespeeld door een fantastische muziekant. Wat kan een mens nog meer verwachten?
MuGseY, www.bloggen.be/simons_concerten, 10/05/2010


Photos by Pieter Morlion (Wannabes)


Photos by Johan Bauwens