Sophia (Robin solo) - May 04 '10: Cultuurcentrum, Mechelen (BE)

Set list
1 heartache
2 i’d rather
3 if only
4 where are you now
5 ship in the sand
6 something
7 i left you
8 if a change is gonna come
9 everyday
10 a last dance to sad eyes
11 another friend
12 death of a salesman
13 last night i had a dream
14 is it any wonder
15 within without
16 are you happy now
17 bastards
18 lost
19 another trauma
20 what have I done (Anna Ternheim cover)
21 directionless
22 so slow
--------------
23 there are no goodbyes


Review
Akoestische pracht uit de Sophiahuiskamer
Gisteren, dinsdag 4 mei, was Sophia-opperhoofd Robin Proper-Sheppard te gast in de Minderbroederskerk van het Cultuurcentrum. En dat zullen de toehoorders niet gauw vergeten. Onder de noemer 'at home with Sophia' maakte Sheppard er een subliem avondje akoestische indierock van met de S van Sophia én... schoonheid.
Zichzelf begeleidend op de akoestische gitaar bracht Robin Proper-Sheppard een heel sterke set van erg knappe uitgeklede Sophianummers, met zowel recent als minder recent werk. Behalve het geluid van de aparte en knappe stem van Sheppard en de power die ie uit de akoestische gitaar toverde, was het stil in de kerk, alsof het aandachtige publiek er niet was. Maar dat publiek was natuurlijk met volle teugen aan het genieten van zoveel schoonheid en wou de concentratie van Sheppard niet verstoren natuurlijk... Misschien ook wel om de opname die gemaakt werd niet te hinderen. Sheppard nam het concert met een speciaal soort microfoon op en was aan het begin van de set al even herbegonnen toen een late concertganger de deur nogal hard toe liet vallen. Sheppard deed even lastig maar zou erg snel weer bijdraaien...
Dat het wat kil was in de kerk had misschien niet eens te maken met de wat koude temperatuur voor de tijd van het jaar (mei!), maar veeleer met de erg hoge kippenvelfactor die tijdens zowat de hele set omnipresent was. De knappe dramatische vertolking van de an sich al prachige Sophiasongs, hoogzwanger van melancholie en emotie had daar natuurlijk alles mee te maken.
Robin kwam naarmate het optreden vorderde steeds meer in de juiste stemming en beloofde de zaal dat het zeker, ondanks "what people were moaning about on the Sophia-forum" géén korte setlist zou worden. Nee, we kregen een lekker lange set. Robin had er dan ook veel zin in. Niemand in de zaal die protesteerde. Waarom zouden ze ook met zulke prachtige verolkingen. Sheppard leidde elke liedje op gepaste wijze in met hier en daar een anekdote en sprak over die ene vrouw waar ie mee overhoop lag en die hij niet bij naam zou noemen, waar méér dan een nummer op van van toepassing bleek...
Op de setlist juweeltjes zoals 'Heartache', 'So Slow', 'The Death of A Salesman', 'Another Trauma', 'A Last Dance (To Sad Eyes)', 'Ship in the Sand', 'Last Night I Had A Dream', 'Directionless', 'Bastard' (een favoriet van zijn moeder zo vertelde Robin ons) en 'Lost'. Maar ook 'There Are No Goodbyes', 'What have I Done', 'If Only', 'I Left you',... En dan heb ik nog lang niet alle liedjes genoemde die Robin tijdens de lange - en toch te korte! - set speelde. Robin begon aan de set om 20.40 uur en om 22.45 uur pas werd de laatste noot gespeeld. En dan nog hoopte je stiekem dat ie zou blijven bissen!
Onder de hoogtepunten zeker: 'Death of a Salesman', 'So Slow', 'Heartache' en 'Another Trauma'.
Maar waarom spreken over 'hoogtepunten' als eigenlijk de hélé avond één groot hoogtepunt was?!
Jawel, het werd een avond om in te lijsten en met plezier aan terug te denken. En het woord 'onvergetelijk' durf ik dan ook zonder enige schroom te bezigen!
Ik kan niet wachten tot ik het Mechelen-concert kan downloaden op de Sophiawebstek, want zoals gezegd: het concert werd opgenomen. De download is voor zij die hun e-mailadres nalieten - gratis. Een mooie geste van Sheppard. Dat wordt dra lekker nagenieten!
Markec, www.mechelenblogt.be, 06/05/2010


Photos by Bart Schelkens
Photos by Liesbeth Vander Elst