Sophia - 26/04/16: Botanique/Rotonde, Brussels (BE), with Few Bits


Set list
Resisting
The Drifter
Don't Ask
Blame
California
St. Tropez / The Hustle
You Said It's Alright
Baby Hold On
It's Easy To Be Lonely
Bad Man
So Slow
If Only
Oh My Love
The Desert Song
Darkness
The River Song
------
I Left You
Birds


Review 1
Sophia in Botanique: een loodzwaar anker in je gemoed
Zeven jaar wachtte je vruchteloos op nieuw werk, maar met As We Make Our Way (Unknown Harbours) is Sophia teruggekeerd van een lange omvaart. Bij de voorstelling in Brussel liet Robin Proper-Sheppard twee uur lang een loodzwaar anker neer in je gemoed. Al had dat dit keer méér te zien met de machtige postrock-stormen die zijn begeleidingsgroep ontketende, dan met zijn zwaarmoedige songs.
Scheelde er dinsdag iets met Robin Proper-Sheppard? Stomme vraag, natuurlijk. Er is vast altijd wel iéts aan de hand met de eeuwig melancholische frontman van Sophia. Toch viel het fans op dat de in Brussel aangespoelde Amerikaan er verdacht lang het zwijgen toe deed tijdens zijn concert. Gewoonlijk wisselt de romantische anti-held zijn treurige songs af met bitterzoete anekdotes, grappig geleuter of een uitgebreid discours over het ontstaan van zijn songs. Maar nu duurde het tot 'So Slow' vooraleer hij zijn oude bekende vorm terug leek te vinden.
Daarin lag de klemtoon op zijn nieuwste plaat: die werd integraal én op volgorde nagespeeld. Op die manier kende de set een verrassend grofgebekte intro met de brullende gitaren in 'Resisting', tot Proper-Sheppard zijn ware kleuren weer toonde: "We could have cried all day," verwelkomde hij zijn publiek in de Rotonde met een gesmoorde snik. "And, yeah, some days I suppose we did."
Op die bitterzoete manier loodste hij je treurig de vrijhaven van Unknown Harbours binnen. Een haven vol tranen? Dat werd het toch niet. Met zijn vorige werkstukje There Are No Goodbyes kerfde hij zeven jaar geleden érg diep in eigen wonden. Een gestrande relatie vormde toen de inspiratie voor songs, waar zelfhaat, schuld, boete en afscheid de dienst uitmaakten. Die plaat werd in Brussel stiefmoederlijk genegeerd, in het voordeel van zijn nieuwste langspeler.
Daarop pluist hij niet zozeer meer de eigen navel uit, maar probeert hij wel de rest van de wereld uit te vlooien. 'The Drifter' getuigde sowieso al van zwerfdrang, terwijl hij in 'California' en 'The Hustle' al dan niet subtiel verwees naar de deprimerende gang van zaken in de City of Angels. Van daar leek hij je een somber ansichtkaartje te willen sturen: "The sun isn't every thing" klonk het in dat nummer, terwijl hij elders in diezelfde song observeerde hoe niemand écht om elkaar schijnt te geven, en vooral platte broodjes bakt om zichzelf te verrijken of beroemen. 'St. Tropez/The Hustle' overigens - alweer - verrassend log ingezet, waarbij op het eind zelfs knetterende feedback uit de versterker van de leadgitarist spatte. Sophia en Proper-Sheppards vroegere band The God Machine lagen ineens helemààl niet meer zo ver uit elkaar. Ook niet toen het wonderlijke 'So Slow' werd ingezet, trouwens - een hommage aan Jimmy Fernandez, bassist van The God Machine, die veel te jong aan een hersenbloeding is bezweken.
Bijna net zo hartverscheurend was 'Baby, Hold On' waarin hij zijn dochtertje bezong vanuit het standpunt van een eeuwig afwezige vader.
Na de voorstelling van Unknown Harbours ging het evenwel van zwaar(-moedig) naar luider. Met het lichtjes psychedelische 'Desert Song No. 2', een verschroeiend 'Darkness (Another Shade in Your Black)' en de afsluiter 'The River Song' kreeg je een mastodont van een hattrick voor de kiezen. Wie kwam voor emotionele wiegenliedjes werd aan gort geblazen door dit vijftal, waarbij drie gitaren om ter wildst uit de bocht scheurden. Wat een muur van geluid! Een dag later druppelt het bloed nog steeds uit onze oren.
Tussendoor ginnegapte Proper-Sheppard met het publiek. Zo vroeg de frontman zich voor 'If Only' hardop af of hij niet beter op sushi of wafels zou overschakelen, nadat hij er toevallig was achter gekomen dat hij de twee grote liefdes uit zijn leven - die alweer uitgedoofd bleken - naar een latin restaurant had meegenomen voor een eerste date. En toen een brommende mannenstem voor de eerste encore 'I Left You' zijn liefde uitschreeuwde voor Proper-Sheppard, haalde die laatste doodgemoedereerd zijn schouders op: "Was het maar een vrouwenstem."
Ach nee, Robin, gekkie. Waar zouden wij dan naar moeten luisteren, wanneer jij het geluk in de liefde vindt?
Gunter Van Assche, De Morgen, 27/04/2016Review 2
Sophia @ Botanique: Er zit optimisme in de melancholie
Zeven jaar was het al geleden sinds Sophia nog eens een plaat uitbracht. Vandaag verbreekt Robin Proper-Sheppard echter het stilzwijgen met 'As We Make Our Way' dat, na raadpleging van de fans, werd voorgesteld in het mooiste zaaltje van de Botanique. Gevolg: een avond pure magie.

DA GIG: Sophia en Few Bits in de Rotonde van Botanique, Brussel op 26/4.
IN EEN ZIN: Bedwelmend goed.
HOOGTEPUNTEN: Iedere toeschouwer had wellicht zijn eigen favorieten, maar 'Resisting', 'It's Easy To Be Lonely', 'Bad Man', 'So Slow', 'Desert Song No. 2' en 'Oh My Love' waren allemaal top.
DIEPTEPUNTEN: geen.
QUOTE van Robin Proper-Sheppard: 'Hebben jullie op het internet vooraf onze setlist bekeken? Ik krijg dagelijks mailtjes van fans die vragen of ik dít of dát wil spelen voor hun vriendin, maar jammer genoeg kan ik jullie dit keer niet helpen: This is a kick-ass set, even if I say so myself."

Grote artiesten waken doorgaans ook over de kwaliteit van hun voorprogramma. Dat verklaart waarom het Brusselse publiek eerst werd getrakteerd op een half uurtje Few Bits. Of althans: een lowbudget-versie ervan, want normaal bestaat de Antwerpse band uit vijf leden, terwijl zangeres en spilfiguur Karolien Van Ransbeeck dit keer in haar eentje en slechts gewapend met een akoestische gitaar op het podium verscheen. Niet dat dit echt stoorde: de chanteuse etaleerde een warme, heldere stem en een mijmerende voordracht waarmee ze tussen indiefolk en droompop laverende liedjes als 'Summer Sun' en 'Days' (allebei uit de pas verschenen cd 'Big Sparks') trefzeker de zaal instuurde.
Vanaf het vierde nummer kreeg Van Ransbeeck het gezelschap van Nico Jacobs (bekend van Orange Black en Star Club West) en Steven Holsbeeks (The Go Find), allebei op elektrische gitaar, wat prompt een rijkdom aan harmonieën opleverde. Af en toe werd teruggegrepen op het titelloze debuut van drie jaar geleden, wat in het geval van 'One Night Friend' aanleiding gaf tot een potige sound, grofkorrelig snarenwerk en een feedbackontlading. Met het bedachtzame 'Shell' schakelden Few Bits dan weer terug naar fluistermodus. Een prachtige set die, wat ons betreft, zeker twee keer zo lang had mogen duren.
Cynisme
Maar de ware reden waarom de Rotonde uit haar voegen barstte, was natuurlijk Sophia, het los-vaste collectief rond zanger, gitarist en songschrijver Robin Proper-Sheppard. De muzikant uit San Diego kwam jaren geleden, via Londen, in Brussel aangespoeld en wordt door het Belgische publiek nog altijd op handen gedragen. 's Mans leven is niet altijd over rozen gegaan: vrienden en familieleden gingen voortijdig dood, zijn amoureuze relaties liepen één voor één op de klippen en door problemen met allerlei immigratiediensten kon hij zelfs een tijdlang zijn dochter niet meer bezoeken. Geen wonder dus dat verlies en tristesse de rode draad vormen die zijn platen met elkaar verbindt. Zijn vorige cd, 'There Are No Goodbyes' was zelfs met voorsprong het donkerste werkstuk dat hij ooit op de wereld losliet. En gezien zijn reputatie wil dat iets zeggen.
'As We Make Our Way (Unknown Harbours)' laat dus een andere Sophia horen. Spijt en rusteloosheid blijven hoofdthema's in de songs waar het persoonlijke steevast een universele ampleur krijgt, maar Robin Proper-Sheppard klinkt dit keer minder wanhopig en zelfs een tikje cynischer dan vroeger. "This is no heartbreak record, it's more of a heartache record" beweert hij zelf. "Er schuilt nu een voorzichtig optimisme in de melancholie." Welja, nuance is alles in het leven.
Op muzikaal vlak worden er geen spectaculair nieuwe wegen verkend: bij Sophia geen mariachi-orkesten, dubmixes of dancebeats. Trage tot midtempo-songs met emotionele diepgang vormen nog steeds de core-business van de groep. De eerste helft van de set in de Botanique stond geheel in het teken van de nieuwe cd, die op het schaars belichte podium in zijn geheel de revue passeerde.
Drie van de vijf bandleden speelden gitaar en dat zouden we geweten hebben. Opener 'Resisting' ontketende meteen een bescheiden postrockstorm en ook tijdens 'St. Tropez/The Hustle' kwam een zekere agressie aan de oppervlakte. 'The Drifter' was Robin Proper-Sheppard op het lijf geschreven en viel, net als 'Do Not Ask', op door de sierlijk met elkaar verstrengelde snarenweefsels. 'You Say It's Alright' werd ingeleid door barokke synths en hoewel 'California' zich leek aan te dienen als een zonnige popsong zaten er venijnige weerhaakjes in.
Ode aan de druilerigheid
Het ingetogen 'Baby, Hold On' schreef de zanger voor zijn inmiddels negentienjarige dochter. Maar 'It's Easy to Be Lonely', een majestueuze ode aan de druilerigheid, ging open als een bloem en zwol geleidelijk aan tot een verzengende climax die nog lang in je oren bleef nazinderen. Robin Proper-Sheppard, die tot dan toe vrij zwijgzaam was gebleven, toonde zich iets loslippiger tussen de oudere nummers, zodat er alsnog enkele anekdotes naar boven kwamen. Publieksfavoriet 'So Slow' ging over Jimmy Fernandez, de bassist van Proper-Sheppards band The God Machine, die als jonge twintiger aan een hersenbloeding overleed. Ook 'If Only' diende zich aan als een dagboekfragment over een inmiddels al lang uitgedoofde liefde.
Naarmate de set vorderde, werd de aanpak visceraler. 'Bad Man' zat vol onderhuidse dreiging en gevaarlijke noise-erupties. Opvallend veel songs uit het tien jaar oude 'People Are Like Seasons' dit keer: de gespierde maar catchy indiehit 'Oh My Love'; het rammelende 'Darkness', dat zo luid werd gespeeld dat de harmonicasolo tussen de decibels verloren ging; het even schroeiende als psychedelische 'Desert Song No. 2'. De avond werd besloten met het zwartgeblakerde, aan The Stooges refererende 'The River Song', waarin dezelfde minimalistische riff minutenlang werd aangehouden tot de trance erop volgde. Alleen tijdens de twee bissen ging de wall of sound tegen de vlakte en was er weer ruimte voor enige introspectie.
Robin Proper-Sheppard draagt het hart op de tong en dat resulteerde in een nu eens smeulend, dan weer onstuimig maar altijd openhartig en meeslepend concert. Of hij er nog nieuwe zieltjes mee zal winnen is onzeker, maar de fans van het eerste uur waren het er over eens: Sophia was bedwelmend goed.
Dirk Steenhaut, Focus Knack, 27/04/2016Review 3
Sophia stelt nieuw album voor in een intieme Rotonde vol superfans met een typische mix van introspectie en adrenaline
social shares
Het verhaal is ondertussen bekend: de zesde plaat van Sophia heeft door omstandigheden – die je in ons interview kan nalezen - zes jaar op zich laten wachten en dat was twee jaar langer dan voorzien. Maar ondertussen is As We Make Our Way (Unknown Harbours) er en het is een knappe plaat geworden. En dat weet Robin Proper-Sheppard ook: bij wijze van verlossing en als uiting van trots werd het nieuwe album in het eerste deel van de show integraal en in volgorde gespeeld.
Van in den beginne zagen we mensen de nieuwe teksten al meelippen. Proper-Sheppard speelde dan ook voor een zaaltje vol fans, een gevolg van het feit dat hij voor De Rotonde had gekozen als locatie en de helft van het aantal beschikbare tickets als presale ter beschikking had gesteld via abonnees op zijn nieuwsbrief: ze waren uitverkocht in vier minuten.
Voor de eeuwigheid
In die eerste showhelft zei Proper-Sheppard niets meer dan een simpel “Thank you” hier en daar en zagen we hem zijn nummers vaak met z’n ogen dicht brengen. We hoorden nummers voor de eeuwigheid. The Drifter bijvoorbeeld, de nieuwe single in onze contreien, gaf op bloedmooie wijze uiting aan eeuwige rusteloosheid, Don’t Ask was er nog zo eentje die je aan het denken zette (“Don’t ask what you don’t wanna know”). Tijdens Baby, Hold On was het gevoel van spijt dat Robin Proper-Sheppard dezer dagen met zich meedraagt dan weer zeer voelbaar terwijl St. Tropez/The Hustle een soort van dreiging dreiging in zich droeg. It’s Easy To Be Lonely kenden we al een tijdje, maar bleek nu de perfecte afsluiter voor As We Make Our Way (Unknown Harbours) en de eerste sethelft.
Drie van de vijf
Het tweede gedeelte van de set was niet meteen een Best Of – op het bekendste nummer van Sophia, Oh My Love, na - maar meer een verzameling van nummers die bij het voorgaande paste. Wel was het opvallend dat we daarbij van zacht naar heel hard gingen. Het was dan ook geen toeval dat drie van de vijf muzikanten op het podium (inclusief Robin zelf) gitaristen waren.
Ondanks het lichte optimisme op het nieuwe album stond ook deze keer So Slow op de setlist, een nummer uit het eerste album van Sophia. Het was dan ook dit nummer dat aan de basis van Sophia lag. Het gaat over Jimmy Fernandez, de bassist van The God Machine – de voorganger van Sophia – die op jonge leeftijd aan een hersenbloeding overleed.
Naar het einde van de set toe werden de nummers opvallend luider. De laatste drie nummers van de volgens Proper-Sheppard zelf “kick-ass setlist” (en wie zijn wij om hem ongelijk te geven) kwamen dan ook uit de knappe plaat People Are Like Seasons (2004) waar het introverte van Sophia met duidelijke postrockinvloeden werd beïnvloed. Het verschil tussen de zachte eerste helft en de hypnotiserend repetitieve tweede helft van Desert Song No.2 werkte nog steeds, zeker als die geluidsmuur gevolgd wordt door het agressieve Darkness (Another Shade In Your Black) en The River Song.
Ruim anderhalf uur was de band op dit moment al aan het spelen, 22.30 was al lang verstreken en toch werden er nog twee bissers gespeeld. De adrenaline mocht weer wat naar beneden bij I Left You en hoewel Proper-Sheppard zelf aangaf eigenlijk te moeten stoppen na dit bloedmooie nummer volgde nog Birds.
Niche
En dan zat het erop. Sophia is terug en had de kans gegrepen om zijn nieuwe album in de spotlights te zetten. Terecht ook.
We zijn ervan overtuigd dat we ‘m snel in een grotere zaal weer aan het werk zullen zien om zijn typische mix van adrenaline en introspectie tentoon te spreiden. Sophia is altijd al een groep voor een bescheiden niche gebleken, maar die niche is er voor Robin en Robin is er voor zijn niche.
Geert Verheyen, Newsmonkey, 27/04/2016Review 4
Dans une rotonde pleine à craquer, il y a comme un air de retrouvailles attendues depuis longtemps par une fan base fidèle et enthousiaste.
Le premier album de Sophia depuis 7 ans « As We Make Our Way (Unknown Harbours) » est sorti le 15 avril dernier et c’est une totale réussite.
Robin et son line-up entrent en scène sur les dernières notes de la plage titre de l’album, « Unknown Harbours » (instrumental) et s’ensuivra deux heures intenses, lumineuses et furieuses comme seul Sophia peut nous offrir.
Le groupe était à la maison, à Bruxelles, dans une salle que Robin affectionne et qui a été choisie après un petit sondage il y a quelques semaines (AB club ou Rotonde ? – Pour moi le choix fut vite fait, Rotonde !). Sold-out depuis longtemps, nous avons eu droit au luxe absolu : la totalité de l’album joué dans l’ordre, sans temps mort. Incroyable !
Un vrai cadeau. Les titres, forts, prennent en live une dimension hors-normes avec un coup de cœur pour « Resisting », « The Drifter » et « It’s Easy To Be Lonely » en final qui soulève l’âme et le cœur. Un mélange de douceur et de fureur qui me rappelle souvent Nick Cave. Mention spéciale pour ma part à « Blame » et sa ligne de batterie hypnotique qui prend toute son ampleur lorsque l’on est face à Jeff Townsin et son jeu unique, impérial derrière ses fûts et toujours très classe.
Ensuite les anciennes chansons se suivent, généreusement : une version homérique de « Bad Man » présent uniquement sur le live « De Nachten » et les incontournables : « So slow », « Desert Song No 2 » (Magistral !!) « Darkness », et un final avant rappel sur « The River Song » qui finit de nous emporter dans une rivière électrique comme seul Robin et ses (formidables) musiciens ont le secret.
Les musiciens justement, tous parfaits, investis, et dont on sent le lien indéfectible qui les unit au travail et à la musique de Sophia. Ils sourient, murmurent les paroles, jouent comme si c’était le dernier concert de leur vie. Ce fut un concert dantesque, avec un public qui en redemande et qui sera gâté par le superbe « Birds » (une de mes préférées) et « I left you » qui clôture définitivement une soirée que l’on ne pouvait imaginer meilleure. Cinq minutes après la fin du concert, Robin est là, au merchandising, pour nous rencontrer, signer des autographes, échanger quelques mots et beaucoup de sourires. Toujours disponible et chaleureux. Cette sincérité dans le travail et dans l’attitude humaine fait que l’on ne peut que s’accrocher à cette ancre brillante.
Welcome home mate.
Astrid Baudine, 27/04/2016Review 5
Robin Proper-Sheppard, la cheville ouvrière de Sophia, voulait un endroit intime afin d'y célébrer son grand retour sur les planches. Avec l'aide de ses fans, il a choisi la Rotonde du Botanique où, ce mardi 26 avril, il a donné vie à "As We Make Our Way (Unknown Harbours)", son excellent nouvel album.
Seulement annoncée la veille, la première partie a finalement été confiée à Few Bits, le projet de l’élégante blonde Karolien Van Ransbeeck qui vient de sortir sa deuxième plaque, "Big Sparks", chez [PIAS]. Si sa délicate voix accompagne à merveille des arrangements classiques à la guitare acoustique, ses compositions prendront une direction nettement plus intéressante lorsque ses deux compagnons de virée viendront la rejoindre sur scène.
La seconde partie de set sera dès lors davantage nuancée par des sonorités propres aux guitares de chacun d’entre eux, mais toujours en retenue. L’occasion de laisser notre esprit vagabonder en admirant l’immense squelette d’un animal préhistorique étrange, issu de l’imagination de Vincent Glowinski, suspendu sous le toit de la Rotonde.
Une Rotonde qui, comme vous vous en doutez, aura mis peu de temps avant d’afficher complet. Il est vrai que le teaser était alléchant. Robin Proper-Sheppard de retour avec un nouvel album de Sophia (sept ans se sont écoulés depuis "There Are No Goodbyes" mais surtout accompagné d’un vrai groupe. Il est vrai qu’on l’a vu régulièrement ces dernières années (Shamrock, Orangerie, Archiduc,…) mais il se produisait généralement seul avec sa guitare.
La dernière fois qu’on l’a vu dans cette configuration dépouillée, c’était le 14 avril dernier dans les locaux de [PIAS] pour la présentation officielle de son nouvel album (le sixième), "As We Make Our Way (Unknown Harbours)". Sous un lampadaire, assis sur une chaise et sans amplification, il a longtemps disserté sur la genèse de ce nouveau disque tout en ouvrant son cœur fragile sur mille autres petites choses. Mais il a surtout joué quelques titres en précisant qu’avec ses nouveaux musiciens, les parties nerveuses le seraient encore plus et les parties plus calmes seraient à tomber. Bref, on se réjouissait de juger sur pièces.
Il ne faudra pas longtemps pour se rendre compte qu’il avait tout à fait raison. À peine l’intro ("Unknown Harbours", pendant laquelle le groupe est monté sur scène) terminée que les premiers riffs de guitare de "Resisting" allaient nous clouer sur place. Très concentré, il est déjà absorbé par une prestation qui va se révéler intense. Une prestation qui se divisera en deux parties bien distinctes (trois si l’on prend les rappels en ligne de compte).
Lui et ses fougueux musiciens (de jeunes loups très en verve) vont d’abord jouer l’intégralité du nouvel album, dans l’ordre chronologique des plages, avec des moments particulièrement forts. Le bonhomme n’a en effet rien perdu de sa faculté de composer des titres émotionnellement chargés ("The Drifter", "Blame") aux textes forts ("Baby, Hold On" pour sa fille Hope qui a désormais… 19 ans, "Don’t Ask"). Parfois, on a l’impression qu’un éclair euphorique s’invite subrepticement ("California") mais il s’agit heureusement d’une fausse alerte. Quant au traitement live de "The Hustle" et "You Say It’s Alright", il montre combien le groupe a envie (besoin??) de se lâcher.
Contrairement à ses habitudes, le bonhomme, généralement si prolixe, ne va piper mot, remerciant à peine le public entre les morceaux. Ceci dit, son attitude va radicalement changer lors de la deuxième partie du set, juste après un "It’s Easy To Be Lonely" retravaillé pour l’occasion (un titre qu’il avait présenté en 2014 lors de son dernier passage à l’Orangerie). Un peu comme s’il était soulagé que l’examen de passage du nouvel album se soit parfaitement déroulé, il va redevenir le Robin que l’on connaît, spontané, drôle et toujours aussi écorché.
C’est alors que l’on va réellement se rendre compte de la plus-value de son nouveau groupe, prêt à en découdre face à une assemblée composée des plus grands fans belges de Sophia. Un flippant "Bad Man" aux parties prenantes va ainsi définitivement lancer une machine que l’on n’arrêtera plus. Une relecture des classiques que sont "So Slow" et "If Only" tissera ensuite une passerelle vers une fin de set démentielle.
Pas moins de trois guitares seront en effet régulièrement en action, notamment pour un triptyque extrait de "People Are Like Seasons", l’album de 2004. Tiens, 2004, c’est de cette année que date notre dernier souvenir d’une prestation de Sophia aussi enlevée (à l’Orangerie, notamment). Le hit "Oh My Love", bien entendu, mais aussi un "Desert Song No.2" parfaitement construit ainsi qu’un impressionnant "Darkness (Another Shade In Your Black)" que l’on a redécouvert plein de rage. Quant à l’interprétation de "The River Song", elle se soldera par une corde de guitare cassée (un classique)…
Pas encore rassasié, le groupe reviendra sur scène pour deux titres supplémentaires non mentionnés sur la set-list, plus calmes (encore que…), "I Left You" et "Birds", qui vont aider les spectateurs à retrouver une apparence normale. On a retrouvé notre Sophia et c’est une excellente nouvelle.
Olivier Wouters, musicinbelgium.net, 30/04/2016Photos by Alex VanheePhotos by Marcel Van den Assem

Photos by Yvo Zels
Photo by P. Cauberghs