Sophia - 21/10/16: Ancienne Belgique, Brussels (BE), with Barely Autumn

Set list
Resisting
The Drifter
Don't Ask
Blame
California
St. Tropez / The Hustle
You Say It's Alright
Baby Hold On
It's Easy To Be Lonely
Razorblades
So Slow
Another Friend
Bad Man
The Desert Song no. 2
Darkness (Another Shade in Your Black)
The River Song


Review 1

Sophia in de AB: Klauwen en troosten
Sinds de klassieke oudheid kennen we Sophia als de godin van de wijsheid. De jongste twintig jaar was het echter ook een indierockband, aangevoerd door de Californische Brusselaar Robin Proper-Sheppard. Na een veel te lange stilte, zette hij eindelijk weer het podium van de AB in vuur en vlam.
---------------------------------
DA GIG: Sophia in AB, Brussel op 21/10.
IN EEN ZIN: Sophia speelde een afwisselend onstuimig en ontroerend concert dat de toeschouwers anderhalf uur lang sterretjes deed zien.
HOOGTEPUNTEN: 'Resisting', 'Blame', 'Baby, Hold On','It's Easy Yo Be Lonely', 'Razorblades', 'So Slow', 'Bastards', Darkness'...
DIEPTEPUNTEN: geen.
QUOTE van Robin Proper-Sheppard: 'Men vraagt me wel eens om nummers van The God Machine te spelen. Maar doordat er één van ons ontbreekt, kan het nooit meer als The God Machine klinken. En ik wil mijn en jullie goede herinneringen aan die periode écht niet bezoedelen'.
---------------------------------
Tussen 'There Are No Goodbyes' uit 2009 en de in april verschenen cd 'As We Make Our Way (Unknown Harbours)' gaapt een hiaat van zeven jaar. In de vluchtige wereld van de popmuziek is dat een eeuwigheid, maar voor wie Sophia ooit aan zijn of haar hart had gedrukt, woelde de terugkeer van de groep talloze emoties naar boven.
Eigenlijk past de muziek van Robin Proper-Sheppard beter bij de herfst dan bij de lente. Zijn introspectieve songs handelen doorgaans over vergankelijkheid en verwelkte liefde, over volwassen zijn en toch stuurloos blijven rondzwalpen. Sophia verstaat de kunst tegelijk te branden en te smeulen, te klauwen en te troosten. Ook nu klinkt de stem van Proper-Sheppard nog altijd een beetje gehavend, zoals die van een man die er niet altijd tijdig in is geslaagd dekking te zoeken voor de zware stormen des levens.
De zanger voer lange tijd op een beschadigd kompas, maar op 'As We Make Our Way' toont hij een nieuw gezicht, zonder het oude te verloochenen. Wél is de tristesse in zijn songs dezer dagen iets minder uitgesproken dan vroeger. Je zou zelfs van een voorzichtig positivisme kunnen gewagen: 'It's not a sad sad record' zegt hij over zijn jongste werkstuk. Eén keer 'sad' blijkt dit keer te volstaan en sommige van de nummers zijn zelfs van een poppy randje voorzien. Robin Proper-Sheppard zoekt nog altijd naar het universele in het persoonlijke, maar hanteert nu een gevarieerder muzikaal palet, waarin de gitaren al eens worden bijgekleurd met een vleugje elektronica.
Verschroeiend
Het eerste deel van de Brusselse set stond volledig in het teken van de -integraal uitgevoerde- nieuwe langspeler. Maar ook de oudere fans van Sophia zouden op hun wenken worden bediend. 'Resisting' was alvast een verschroeiende binnenkomer, waarmee het vijftal resoluut richting postrock wees. 'St. Tropez/The Hustle', waartoe de bassist een stevig fundament legde, werd overwoekerd door psychedelisch gitaargeweld en ook in 'You Say It's Alright' zaten noisy passages verborgen. 'The Drifter' was de frontman op het lijf geschreven, al werd zijn bewegingsvrijheid, door problemen met paspoorten en verblijfsvergunningen, in het verleden wel eens aan banden gelegd. 'Don't Ask' en het elegant getoonzette 'Blame' waren pakkend in hun eenvoud en dat gold ook voor 'Baby, Hold On', een brief van Robin Proper-Sheppard aan zijn inmiddels negentienjarige dochter, waarin hij zich verontschuldigt omdat hij er, door allerlei omstandigheden, niet vaak genoeg kon zijn voor haar.
Bij Sophia zijn de dingen niet altijd wat ze lijken. 'California' mocht op het eerste gehoor dan al luchtig aandoen, in werkelijkheid was het een cynische uithaal naar de ik-gerichte mentaliteit van de Amerikanen die de zonnige regio hun thuis mogen noemen. 'It's Easy to Be Lonely', waarin de groep werd bijgestaan door een zevenkoppig koortje, begon dan weer sober maar zwol geleidelijk aan tot het in een verpletterende climax uitmondde.
Koude rillingen
Pas toen alle songs uit 'As We Make Our Way' de revue waren gepasseerd, richtte de zanger zich voor het eerst rechtstreeks tot het publiek en meldde hij hoe blij hij was weer eens in 'sweet little Brussels' op het podium te staan. Vanaf nu nam Sophia een duik in het verleden met het relatief obscure, ietwat druilerige 'Razorblades', dat in 2004 om onduidelijke redenen de cd 'People Are Like Seasons' niet haalde, maar gelukkig uit de vergetelheid werd gered middels de rarities-verzameling 'Collections: One'. Vervolgens putte Proper-Sheppard tot twee keer toe uit 'Fixed Water', de sadcoreplaat waarmee hij twee decennia geleden zijn leven na The God Machine inluidde. "Death comes so slow / When you're waiting to be taken / And death comes so slow / When it's all you want / And it takes the ones who don't", bezorgden ons, na al die jaren, nog altijd koude rillingen.
'Bastards' (uit 'The Infinite Circle') stond al evenzeer in het teken van wanhoop en vertwijfeling', terwijl de muzikanten in 'Desert Song No. 2' -stapvoets ritme, doodgraverspiano, loden gitaren- grondig hun duivels uitdreven. Maar dan nog bleven er genoeg over om het vuur in het aan The Stooges verwante 'Darkness (Another Shade in Your Black' op te poken. Bissen kwamen er, wegens de avondklok in de AB, niet aan te pas, maar Sophia speelde het haar toegemeten anderhalf uur helemaal vol en eindigde met een bezwerend 'The River Song'.
Na eerdere topconcerten in de Botanique en op Pukkelpop wist de groep al voor de derde keer dit jaar indruk te maken. We durven het bij deze dan ook luid en duidelijk te verkondigen: Sophia is aan een tweede leven begonnen
Dirk Steenhaut, Focus Knack, 22/10/2016


Review 2
Sophia maakt The God Machine overbodig
Er zijn singer-songwriters die nooit een Nobelprijs zullen winnen, al vermoeden we dat Robin Proper Shepard oftewel Mr. Sophia, daar geen ene moer om geeft. Je hebt alleen je eigen rotsvaste overtuiging en je trouwe schare fans nodig, en de vonk zal zo wel overslaan. Getuige daarvan was de afgeladen Club-tent afgelopen zomer op Pukkelpop. Terwijl er buiten een storm passé-elektronica raasde, was het er een pak veiliger vertoeven dankzij Sophia. “It’s easy to be lonely” zingt Robin op zijn laatste plaat, ‘As we make our way (unknown harbours)’. Gezien de opkomst in de AB zal het voor Shepard toch net dat beetje moeilijker worden om nog alleen te zijn in de toekomst. Toch is dit al zomaar even de derde passage van Sophia in België dit jaar, maar steeds dagen de fans trouw op.
Ere wie ere toekomt, we kennen weinig artiesten die voldoende smoel hebben om in de eerste helft van hun concert hun nieuwe plaat integraal uit te voeren. We maakten er geen enkel probleem van, want ‘Unknown Harbours’ is wat ons betreft één van de beste releases van 2016. De eerste maten van ‘Resisting’ werden zo stevig door de strot geramd dat we even de indruk kregen op een optreden van Sonic Youth te zijn beland. Shepard sprak aanvankelijk geen woord tussen de nummers, tot ook ‘It’s easy to be lonely’ de revue was gepasseerd. Het subtiele ‘Blame’ kan je volgens ons alleen maar zingen als je elke noot en elk woord meent, en ook ‘Don’t ask’ werd in één woord bloedmooi gebracht.
Proper Shepard heeft een opvallend jonge band rond zich verzameld voor deze tournee, en dat vertaalt zich naar intense en frisse versies van het oudere werk.
‘Desert song no.2’ werd als enige nummer uit 'People are like seasons’ geplukt. Voor Robin ‘So slow’ inzette gaf hij nog mee dat we absoluut niet meer op een reünie van The God Machine moeten hopen. Een kniesoor die daar nog van wakker ligt, zeker toen er werd afgesloten met een beheerste en meticuleus getimede versie van ‘The river song’. Niet verzengend, maar wel snoeihard. Zo hebben we het graag.
Bart Walravens, Cutting Edge, 24/10/2016


Review 3
Les étincelles de Sophia à l'AB
Après avoir présenté "As We Make Our Way (Unknown Harbours)" en toute intimité à la Rotonde du Botanique au printemps dernier, Robin Proper-Sheppard alias Sophia se produisait à l'Ancienne Belgique ce vendredi 21 octobre pour définitivement asseoir la réputation de son excellent dernier album.
L’avant-veille du concert, Nico Kennes ne s’imaginait jamais, même dans son rêve le plus fou, assurer la première partie de la soirée. C’était sans compter sur le flair de Robin himself qui a invité le bonhomme à se produire avec son projet Barely Autumn. Un conte de fées que l’auteur-compositeur allait bien vite transformer en opportunité.
En plein enregistrement de son premier album, il a rameuté ses musiciens (dont un claviériste absorbé par une tablette sous ses yeux) pour mettre en place un set live qui le verra présenter des compositions déjà bien abouties, sobres et gentiment nerveuses, à l’image du répertoire d’Arid par exemple. D’ailleurs, bien que forcées, certaines intonations du leader renvoient à Jasper Steverlinck alors que les riffs de guitare pourraient être décochés par un certain David De Pré. Gageons que leur personnalité continuera à se développer.
La dernière fois que Robin Proper-Sheppard a foulé les planches de l’AB, c’était il y a plus de sept ans, lors de la sortie de "There Are No Goodbyes", le cinquième album de Sophia. Depuis, sa fille a grandi, il a contourné un avis d’expulsion du territoire, a déniché Oscar & The Wolf et enregistré "As We Make Our Way (Unknown Harbours)", un nouvel album qui non seulement tient toutes ses promesses mais renoue surtout avec les meilleurs moments du collectif créé voici un peu plus de vingt ans.
La clé de ce renouveau n’a sans doute rien à voir avec sa participation à l’album "Atomic" de Mogwai (il joue de la gratte sur "Tzar"). En revanche, les jeunes loups à l’énergie débordante qui l’accompagnent désormais peuvent se targuer de lui avoir redonné une pêche qui avait tendance à lui manquer depuis une bonne dizaine d’années.
Ensemble, ils vont s’appliquer à donner une lecture rugueuse aux dix titres qui composent la nouvelle plaque, interpretés dans l’ordre du tracklisting, confirmant la confiance aveugle que le leader place dans les compositions en question. Pour preuve, ce "Resisting" entamé d’emblée avec trois guitares. À ce propos, le guitariste à la gauche de la scène aura tendance à en faire un peu trop, jouant parfois d’une manière théâtrale appuyée à la limite du ridicule.
Robin arbore désormais une coiffure mi longue qui a pour effet de lui donner un look rajeuni. On le sent gonflé à bloc et concentré. Il ne va pas se confier au public comme il avait l’habitude de le faire jusqu’alors, préférant donner priorité aux mélodies imparables de "The Drifter" (dommage, cette voix au seconde plan), au texte écorché de "Don’t Ask" (on ne se refait pas) et à l’atmosphère poppy juste ce qu’il faut de "California".
Si l’on se délectera du mur du son infernal ornant "St. Tropez / The Hustle", on se demande toujours ce que cette mini chorale est venue faire pendant un "You Say It’s Alright" qui se suffit à lui-même. Un tristounet "Baby Hold On" suivi d’un toujours aussi prenant "It’s Easy To Be Lonely" au final apocalyptique refermeront la première partie de la soirée, entraînant la décrispation d’un leader qui commencera à dialoguer, mais de manière retenue. Il reparlera ainsi des débuts du groupe, coïncidant avec la fin de l’aventure The God Machine, consécutive au décès inopiné du bassiste Jimmy Fernandez, avant de se lancer dans un "So Slow" bourré d’émotion et "Another Friend", deux extraits du premier album de Sophia en 1996 ("Fixed Water").
Bien que moins évidente qu’attendue, la fin du set va permettre au groupe de laisser son trop-plein d’énergie éclabousser l’Ancienne Belgique. Un "Bastards" hyper intense rivalisera avec un "Desert Song no.2" particulièrement puissant. Quant à "The River Song", on vous laisse imaginer ce qu’il peut donner lorsque le boss laisse ses recrues s’amuser à leur guise, au détriment de sa propre voix…
Avec tout cela, le couvre-feu (strict à l’AB, rappelons-le) était déjà dépassé. Robin est tout de même remonté sur scène pour s’excuser de ne pas pouvoir aller plus loin. Petite déception en découvrant la set-list puisqu’"I Left You" et "Oh My Love" étaient encore au programme. Rendez-vous avant sept ans de préférence…
Olivier Wouters, www.musicinbelgium.net, 26/10/2016Photos by Olivier Bourgi
Photos by Nathalie Derhé