Sophia - 09/07/17: Cactus Festival, Bruges (BE)

Set list
1. Is It Any Wonder*
2. So Slow*
3. Are You Happy Now*
4. Another Friend*
5. The Death Of A Salesman*
6. Last Night I Had A Dream*
7. When You're Sad*
8. I Can't Believe The Things I Can't Believe*
9. Resisting
10. California
11. Oh My Love
12. The Desert Song No. 2
13. Darkness
14. The River Song


* 'Fixed Water' played front to back

Review 1
Sophia herneemt debuutplaat 'Fixed Water' op het Cactusfestival: Alleen blij wanneer u verdrietig bent
Ook tijdens zijn slotdag kon Cactus weer met een exclusiviteit uitpakken. Sophia besloot namelijk van zijn spot op het festival gebruik te maken om zijn debuut-cd, het ruim twintig jaar oude Fixed Water, integraal ten gehore te brengen. 'Dat wordt smullen', oordeelden de fans. En ze kregen gelijk.

DA GIG: Sophia tijdens het Cactusfestival in het Minnewaterpark, Brugge op 9/7.
IN EEN ZIN: Sophia toonde in Brugge dat ze, in haar huidige incarnatie, zowel tot behoedzaamheid en subtiliteit als tot noisy erupties in staat was
HOOGTEPUNTEN: So Slow, Are You Happy Now, The Death of a Salesman, When You're Sad, California, Oh My Love, Darkness....
DIEPTEPUNTEN: geen.
QUOTE van Robin Proper-Sheppard: 'Ik hoorde dat ze ons bij Radio 1 een 'Belgische groep' noemen, terwijl ik hier al twee keer het land ben uitgezet. Ik wil mijn Amerikaanse nationaliteit best ruilen voor de Belgische, maar dan wil ik wél een volwaardige staatsburger worden.'

De Amerikaanse wereldburger Robin Proper-Sheppard is op Cactus al jaren een graag geziene gast en dat geldt, bij uitbreiding, eigenlijk voor het hele land. Met zijn band Sophia toerde hij de voorbije twee jaar vooral ter promotie van zijn jongste cd As We Make Our Way (Unknown Harbours), wat memorabele concerten opleverde in de Botanique, AB, Handelsbeurs en op Pukkelpop. Omdat de meeste Belgische fans die shows al hadden gezien, besloot de zanger in Brugge met iets speciaals uit te pakken.
Fixed Water, het eerste teken van leven van Sophia, verscheen precies 21 jaar geleden, en blijft tot op heden een van de meest geliefde platen van de groep. Niettemin getuigde het van lef uitgerekend dít werkstuk in een zomerse festivalcontext op te delven, want het zet niet meteen aan tot feesten. Integendeel: het staat vol donkere, elegische slowcoresongs waarin dood, verlies, vergankelijkheid en sluimerende depressies centraal staan.
Op Fixed Water likte Proper-Sheppard zijn wonden na de teloorgang van zijn band The God Machine, toen bassist Jimmy Fernandez in 1994 plots werd geveld door een hersenbloeding. De zanger voelde zich geestelijk verlamd door de tragische dood van zijn vriend, stapte zelfs tijdelijk uit de muziek maar schreef uiteindelijk het trauma van zich af met trage, introspectieve, voornamelijk akoestische liedjes voor wat oorspronkelijk een soloproject moest worden.
Het even kwetsbare als wanhopige debuut van Sophia bracht bij het publiek een gevoelige snaar aan het trillen en werd, ironisch genoeg, succesrijker dan alles wat de zanger tot dan toe had uitgebracht. Ook toen Sophia en echte band werd, bleven er altijd enkele nummers uit Fixed Water op de setlist staan. Voor de integrale uitvoering moesten we geduld oefenen tot op Cactus.
Let's bring on the sentiments', riep Robin Proper-Sheppard, vóór zijn huidige kwintet zich behoedzaam vastbeet in onnoemelijk trieste nummers als Is It Any Wonder en So Slow. Anno 2017 is Sophia een groep die zowel tot subtiliteit als tot noisy erupties in staat is, en daardoor klonk het materiaal ietwat anders dan twee decennia geleden. 'I like this version', meldde de zanger over Another Friend. 'Ik merk nu dat er eigenlijk een popsong achter verborgen zit.' Er werd devoot geluisterd, ook al geurden zinnen als 'I'm only happy when you're sad' of 'Death comes so slow when it's all you want / And it takes the ones who don't' eerder naar chrysanten dan naar jasmijn.
Are You Happy Now? leunde aan bij de countryrock van Neil Young en de druilerige teneur werd aangehouden met het afgekloven The Death of a Salesman. Ook in het slepende Last Night I Had A Dream werden accenten verlegd en voelde je dat de tijd intussen zijn werk had gedaan. 'Ik bedank Cactus uit de grond van mijn hart dat we deze plaat hier mochten spelen', aldus Proper-Sheppard. 'Ik kon me er geen betere plek voor indenken'.
Het tweede deel van de set, dat werd ingezet met Resisting, klonk aanmerkelijk gespierder. California was veerkrachtig, maar vertoonde een cynisch randje, de radiohit Oh My Love dreef het tempo even op en in Desert Song No. 2 ging een minimalistische piano in de clinch met grofkorrelige postrockgitaren.
In het op een granieten geluidsmuur balancerende Darkness kreeg de volumeknop resoluut een draai naar rechts en met het verschroeiende The River Song trok Sophia een streep onder een intens optreden dat voor de rest van de dag hard bleef nazinderen. Die stekels -en het niet altijd even welriekende aroma van het Minnewater- nemen we er met plezier bij.
Dirk Steenhaut, 10/07/2017, Focus Knack


Review 2
Geef toe; als je bands als Local Natives en Sophia kunt programmeren voor het avondeten, zit je met een luxeprobleem. Cactusfestival had net dat voor op zondag want hun programmatie liep zo over van het talent dat eerdergenoemde bands het in de volle zon moesten doen. Vooral voor Sophia, toch een duyster.-favoriet, leek dat ons een moeilijk tijdslot. Maar lees vooral verder, dan merkt u vanzelf dat alles uiteindelijk helemaal goed kwam.
...
Maar goed, genoeg gekwakkeld, dachten wij. De zon verloor wat van zijn warmte en de planchée voor het podium stond voor Sophia mooi gevuld. Robin Proper-Sheppard was extreem goedgeluimd en had er immens veel zin in. Hij vertoonde zelfs tekens van enthousiasme, iets wat we van de notoire zwartkijker en zanger van onze donkerste gedachten niet meteen verwacht hadden. Hij had rond zich wat Belgische artiesten verzameld; gitaar, bas en synth werden verzorgd door de heren van Hypochristmutreefuzz. Voor een keer hielden ze zich wat in. Proper-Sheppard was zo blij om terug te zijn dat het publiek een absolute exclusiviteit voorgeschoteld kreeg want Sophia speelde in Brugge zijn debuutalbum 'Fixed Water' in-te-graal. Het album kreeg wat herwerkte arrangementen en de stem van Robin klonk natuurlijk niet meer zo jong maar wauw, wat een ervaring. Gezamenlijk huilen, dat was het. Huilen om de schoonheid, het moment, de herinneringen... Vanalles. Maar huilen was het. Vooral bij het volledig akoestisch gebrachte sleutelnummer 'The Death of a Salesman' over de dood van Jimmy Fernandez, bassist van The God Machine, de vorige band van Proper-Sheppard en een prachtig herwerkt 'When You're Sad'. Na het - korte - album kregen we nog wat nieuwer werk en natuurlijk 'Oh My Love', de enige 'hit' die Sophia ooit had, maar het voelde allemaal als een toegift op wat al gepasseerd was. Een optreden om nooit te vergeten, sowieso.
Pieter D'Hooghe, 11/07/2017, newsmonkey.be


Review 3
Sophia: een weinig opbeurende parel
Mogen we beginnen met een korte transcriptie van een sms-gesprek?
- Hij: “Sophia?”
- Wij: “Absoluut. Briljant!”
- Hij: “Echt? Geen zonneslag?”
- Wij: “Ik vind het echt goed.”
- Hij: “Straf, mijn frieten smaken nog beter.”
Om maar te zeggen, Sophia deelde Cactus gisterenavond in twee. Globetrotter en ex-inwoner van Brussel Robin Proper Sheppard besloot te starten met Fixed Water, Sophia’s debuutplaat uit 1996 die ze integraal speelden.
Niet tot ieders jolijt, wel tot de onze: Fixed Water is een parel, maar verre van een opbeurende. “Klaar voor droevige muziek?”, vroeg Sheppard. Is It Any Wonder zette de toon en dompelde Cactus onder in tristesse, Another Friend raasde ziedend voorbij. “Ik denk dat die vorige een popsong was, niet? Sad as fuck, maar een popsong.”
Jammer voor de fans, goed voor de dagtoeristen: Fixed Water telt maar acht songs. Een halflege wei kreeg dus nog een greep uit ouder werk en nieuw album As We Make Our Way te horen. Resisting en Darkness (Another Shade In Your Black) draaiden furieus de knoppen open – het meisje naast ons schrok plots wakker –, California kabbelde dan weer op z’n dooie gemakje voorbij. All My Love – “de enige hit die we ooit hebben gehad”, snoof Sheppard – lokte de teleurgestelde helft van het publiek niet terug, maar bleek live een klein kunstwerk. Zet die gerust in de lange lijst van bloedmooie songs met Sophia’s hart op de tong. “I’m only happy when you’re sad”, zong Sheppard nog in When You’re Dead. Helaas, hij smeerde ons een dikke grijns aan. Een koppige, moedige set. Maar denk er vooral het uwe van.
Dennis Van Goethem, 10/07/2017, Het Nieuwsblad


Photos by Inge Kinnet


Photos by Bert Savels