Sophia - 15/11/17: de Gudde Wëllen, Luxembourg (LU), with Carrasco

Set list
I Left You
So Slow
Last Night I Had A Dream
Within Without
Resisting
Pace
Oh My Love
The Desert Song no. 2
Darkness (Another Shade In Your Black)
Razorblades
It's Easy To Be Lonely
----------
There Are No Goodbyes
St Tropez / The Hustle
The River Song
 


Review
Geslaagde aftrap
Een paar weken terug liet Sophia een driedubbele liveplaat los op de wereld. Een goede reden voor Robin Proper-Sheppard om zijn collectief nog eens op te trommelen voor een vijftiental concerten. Eerst voltanken, moeten ze gedacht hebben. De eerste halte van de tour was dus logischerwijs in Luxemburg. We zagen een band die nog hechter, intenser en energieker geworden lijkt.
Er was nog een plaatsje in de van vrij, dus Pieter Dewulf van Carrasco mocht mee naar het Groothertogdom om het publiek een half uurtje op te warmen met akoestische liefdesliedjes. Een aangename verrassing, hoewel wij het toch meer hebben voor de voltallige Carrasco line-up, die we een paar weken geleden in Gent zagen try-outen. Erg persoonlijk werd Dewulf toen hij Brother aankondigde als een song over zijn broer die drie jaar geleden op een Luxemburgse weg verongelukte. Of het een ongeval of kamikaze was, werd nooit uitgeklaard. Oef, daarmee hadden we het zwaarmoedigste moment van de avond al achter de rug. Niet dat de songs van Robin Proper-Sheppard uitblijken in vrolijkheid, natuurlijk.
Sophia mag dan wel grossieren in spijt en verdriet, op het podium gaat het er doorgaans losser en vooral zelfrelativerend aan toe. Na een woeste versie van Darkness merkte Proper-Sheppard fijntjes op dat het nogal lawaaierig klonk voor een sadcore-band. Tijdens die song tuimelde gitarist Jesse Maes (zie ook Hypochristmutreefuzz) op het keyboard van Bert Vliegen (Horses). Dat komt ervan als je Maes maar een halve vierkante meter toebedeelt om te molenwieken. Het piepkleine podium in de al even kleine zaal - tachtig personen kunnen erin - noodzaakte de band trouwens om een deel van de versterkers en monitors op bijzettafeltjes voor en naast het podium te plaatsen.
Zo'n knusse omgeving gaf extra cachet aan ingetogen songs zoals Within Without of Last Night I Had A Dream (opgedragen aan een fan op de eerste rij die een T-shirt van de allereerste Fixed Water-tour in 1997 aanhad). Tijdens het wildere werk als Desert Song No. 2 of haast traditionele afsluiter The River Song waren de muren van de zaal dan weer dichtbij genoeg om mee te wapperen met onze broekspijpen en trommelvliezen. Het viel op hoe de songs uit de eerste Sophia-albums ook na twintig jaar nog niets aan kracht hebben ingeboet.
Het concert in De Gudde Wllen was niet echt een try-out, maar toch werd tijdens het optreden nog aardig aan de setlist gesleuteld. Na Pace werden California en Blame geschrapt en ingeruild voor Oh My Love; een prima tandem overigens. Tijdens de bissen werd dan weer St. Tropez / The Hustle uit de laatste plaat toegevoegd. Achteraf vertelde Proper-Sheppard dat hij met de band ruim veertig songs repeteerde voor deze tournee. Er zullen dus best wel wat verrassingen op het menu staan de komende weken.
Voor het concert bij Wilde Westen in De Kreun op woensdag 22 november het enige Belgische concert van Sophia tijdens deze toer zijn nog tickets beschikbaar. Doen, zouden we durven zeggen, want na deze toer wil Proper-Sheppard zich vooral een tijdje concentreren op een volgende Sophia-album.
Christophe Demunter, 15/11/2017, damusic.be
Photo by Christophe Demunter


Photo by Nico Pleimling